Običaji


Kraj: Železna Kapla

Ta običaj so oživeli kot spomin na veliko poplavno katastrofo leta 1180, pri kateri je poplavilo celotno naselje, le romarski cerkvi Marija v trnju je bilo prizaneseno. Šega \\\"nošenja cerkvic\\\" se slavi na večer pred svečnico. Izdelujejo se cerkvice iz papirja in lesa. V notranjosti so osvetljene s svečo in pritrjene na palico. Ob vzklikanju litanijam podobnega izreka: ”Ante pante populore, kocle vrate cvile lore” se najprej odpravite do župnijske cerkve in nato nadaljujete do grajskega mostu na južnem delu trga. Tam se cerkvice nežno položijo v potok Bela.


In Google Maps öffnen


Kraj: Železna Kapla

Združenja, kmetje in poznavalci vsako leto v različne butare povezujejo pomladansko zelenje po starem običaju. Butare iz Železne Kaple (Bad Eisenkappel) so po svoji velikosti in lepoti poznane daleč onkraj meja občine.
Od velikega petka do velikonočne nedelje se neguje običaj velikonočnega pokanja z možnarji. Posvetitev velikonočnih jedi se vsako leto izvaja na različnih mestih (križpotja, kapelice ob kmetijah …). Košare se napolnjene s šunko, jajci, hrenom, kruhom in pogačo, pokrite s prti, ki so bili izvezeni posebej za veliko noč, nesejo k posvetitvi. Šele po posvetitvi se velikonočna pojedina lahko začne.


In Google Maps öffnen


Kraj: Železna Kapla

15. avgusta Železna Kapla slavi svoj cerkveni dan, ”veliki dan žensk”. Romarji iz okolice romajo k Mariji v Trnju, da se med mašo zahvalijo in prosijo za pomoč.
Cerkveni dan se slavi skupaj z godbo na pihala Vellachtaler Trachtenkapelle, ljudskim festivalom, ki se s plesom v prireditvenem šotoru slavi več dni.


In Google Maps öffnen


Kraj: Železna Kapla

Če se peljete po magistralni cesti v smeri Jezerskega vrha (Seebergsattel), pridete pred krajem Bela (Bad Vellach) do visoke gladke skale s fresko sv. Krištofa, ki predstavlja edinstven skalnat stolp. Furmani iz Belske doline so leta 1861 prvič naročili dvanajst metrov visoko poslikavo svetega mučenika in zavetnika furmanov in voznikov. Vsako leto se v mesecu avgustu odvija slavnostna maša s posvetitvijo avtomobilov.


In Google Maps öffnen


Kraj: Bad Eisnekappel

Običaj naj bi spodbudil k druženju in negovanju prijateljstva. In seveda tudi k povzdigovanju le-tega. Nam, kurentom Železne Kaple, je pomembno, da se nas ljudje ne bojijo. Mladi in stari naj se razveselijo, ko jih obdarimo. Majhni otroci pridejo po vsakem nastopu do nas in se smejo dotikati in poizkusiti naše maske. Tako se znebijo strahu in so veseli, ko se leto kasneje spet vrnemo. Vsako leto imajo kurenti v Železni Kapli in v zdravilišču svojo predstavo. Kurenti pa 5. decembra spremljajo tudi Miklavža!


In Google Maps öffnen


Kraj: Bad Eisenkappel

Vsako leto se na Glavnem trgu Železne Kaple (Bad Eisenkappel) odvijajo letni sejmi – 2. maja, 2. julija ter 28. oktobra, ko je na sporedu Simonov sejem. Številni ponudniki na stojnicah in domače gospodarstvo ponujajo svoje izdelke. Pestra je tudi ponudba kulinaričnih specialitet!


In Google Maps öffnen


Kraj: Črna na Koroškem

Črnjani se vsako leto za 1.maj podajo na pohod do planinske postojanke Pikovo. Organizatorji-občina Črna na Koroškem v sodelovanju z društvi iz Črne-poskrbijo za brezplačno pogostitev pohodnikov. Praznik dela s slavnostnim govorom počasti župan/županja Občine Črna na Koroškem, praznovanje pa se nato nadaljuje z rajanjem ob zvokih harmonike.


In Google Maps öffnen


Kraj: Libeliče

Muzejske zbirke pripovedujejo zgodbe o življenju in dogodkih z zgodovinskim pečatom zaradi obmejne lege in krajinskega značaja občine Dravograd: črna kuhinja v Libeličah je eden najlepših in največjih tovrstnih ohranjenih ambientov v Sloveniji, Zbirka kmečkega orodja v skednju v Libeličah združuje delovne in praznične običaje skozi štiri letne čase, Plebiscitna zbirka opisuje domoljubno prizadevanje Libeličanov za priključitev k matični domovini, kostnica pa je eden izmed treh še ohranjenih objektov v Sloveniji, ki je obdržala vsebino – kosti.


In Google Maps öffnen


Kraj: Žitara Vas

Vino že od nekdaj pripada kulturni identiteti avstrijske Koroške, vinogradništvo pa je v srednjem veku imelo na avstrijskem Koroškem posebno mesto. Skozi stoletja je bilo domače vino najpomembnejša ljudska pijača. Vinogradniški center je bil in je še danes Sittersdorf (Žitara vas), zato ni naključje, da občinski grb Sittersdorfa (Žitare vasi) prikazuje vinski grozd. Enkratno in izvrstno vinogradništvo je šlo s časoma v pozabo do pred nekaj desetletji, ko so dejavnost ponovno obudili. Vino iz avstrijske Koroške je medtem časom postalo njen zaščitni znak. Cilj lokalnih vinogradnikov je izboljšati in dvigniti kvaliteto ter ugled domačih vin ob sodelovanju s partnerji s kulturnega in kulinaričnega področja.


In Google Maps öffnen


Kraj: Pliberk

Na pustni torek se fantje in moški napotijo skozi mesto Pliberk in okoliške kraje in neporočenim dekletom in ženskam predajajo „hlod“ (odrezan kos drevesnega debla). V opomin na njihov samski stan in kot poziv, da se njihov status do naslednjega leta spremeni. Včasih so bili vključeni skoraj vsi kraji, danes le še v Pliberku (Bleiburg), Libučah (Loibach) in Šmarjeti (St.Margarethen).
Informacije: Pliberk (Bleiburg): Kulturna iniciativa Pliberk (Bleiburg), g. Arthur Ottowitz, Schlossgasse 7
Libuče (Loibach): strelci z možnarji Šentjur (St. Georgen), g. Anton Brezovnik, St. Georgen 14
Šmarjeta (St.Margarethen): Stanislaus Gajschek, Grablach 13


In Google Maps öffnen


Kraj: Pliberk

V noči z drugega četrtka po Veliki noči na petek, na praznik „sv. treh žebljev“, se ob polnoči srečajo „pohodniki na tri gore“ in gredo v molitvi po maši v romarski cerkvi svete Marije in Volbenka z Lisne gore (Leisnaberg) v sv. Lucijo pri Dobu (Aich), zatem pa pot nadaljujejo do Svetega mesta na Komlju (Heiligenstadt am Kömmel) k maši v romarsko cerkev svete Marije, da bi ob koncu v romarski cerkvi pri Božjem grobu slavili zaključno mašo.
Informacije: Mestno župnišče Pliberk (Bleiburg), mestni župnik dekan monsignore mag. Ivan Olip
Tel: 0043 4235 2032 Spletna stran: www.kath-kirche-kaernten.at/pfarren/news/C2916/


In Google Maps öffnen


Kraj: Pliberk

Po Egidijevem dnevu se ravna čas odvijanja Pliberškega sejma na travniku, ki se neprekinjeno poteka vse od leta 1393. Velja za največji ljudski festival spodnje avstrijske Koroške, ki ga letno obišče do 100.000 obiskovalcev. Mestna občina izvaja tržno pravico kot v stoletjih priposestvovano služnost.
Informacije: www.bleiburger-wiesenmarkt.at


In Google Maps öffnen


Kraj: Podgora nad Kotljami

Prvomajska srečanja na Ivarčkem jezeru organizira Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI). Prireditev pritegne množice s Koroške, saj dogodek vsako leto popestrijo z glasbenimi skupinami. Dogajanje se odvija v bližini Kotelj, na Ivarčkem jezeru


In Google Maps öffnen


Kraj: Bistrica pri Pliberku

Tradicionalna Lepa nedelja na Peci na planoti „Hochplateau von Siebenhütten“ na 1700 m.n.v. Ta dogodek poteka vsako leto zadnjo nedeljo v juliju. Priljubljenost gorskih prireditev, vedno bolj obsežen trend oblačenja v narodno nošo, prečudovita lega cerkve zgrajene v edinstveni gorski pokrajini ter lahka dostopnost z gondolo – vse to je pripomoglo k temu, da je Lepa nedelja na Peci, z več kot 4000 obiskovalci iz Avstrije in tujine, eden največjih dogodkov v regiji.


In Google Maps öffnen


Kraj: Bistrica pri Pliberku

Da bi ohranjali in poudarili pomen ljudske kulture ter kulturnega izražanja, se je na Koroškem ustanovila prireditev „Praznik domače jeseni“ z osrednjim vodilom Običaji - domovina – tradicija. Na vsakoletni dogodek na vaškem trgu, ste vabljeni k prijetnemu druženju ter družnem igranju in petju. Poleg domače kulinarike boste lahko občudovali tudi tradicionalna ročna dela in raznolikost južno-koroških običajev.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje

datum februar / marec

Otroška pustna maškarada na Prevaljah je ena redkih tradicionalnih otroških pustnih maškarad v koroškem okolju, ki jo prirejajo vse od leta 1951. Udeležujejo se je otroci osnovne šole in vrtca tudi iz drugih krajev.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje

datum drugi teden v septembru

Preplet zabavno-kulturnih in športnih vsebin v septembru. V okviru Jesenskih srečanj potekajo na Prevaljah v drugem tednu septembra že od leta 1987 številne zabavne in športne prireditve. Prireditev je poimenoval Janez Mrdavšič, slavist, pisatelj in dolgoletni ravnatelj Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

datum drugi teden v septembru

Poteka v času Jesenskih srečanj od leta 1995 v dneh okrog 17. septembra, to je dan pričetka branja za bralno značko v novem šolskem letu. S kulturnimi delavnicami in dogodki ohranja spomin na pisatelja Leopolda Suhodolčana in ohranja tradicijo Bralne značke, ki je vzklila na Prevaljah. Organizira ga osnovna šola.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje

datum oktober

Vsakoletna srečanja ljudske zborovske ustvarjalnosti v oktobru v organizaciji KD Mohorjan.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Poljana

datum junij, na predvečer dneva državnosti

Poteka v organizaciji Turističnega društva Poljana v juniju ob kresu pri kozolcu toplarju in cerkvi Janeza Krstnika na Poljani.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Holmec

datum sobota pred 15. majem

Pohod v počastitev zadnjih bojev 2. svet. vojne na evropskih tleh na Poljani v organizaciji KS Holmec.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje 

lokacija Leše

datum 8. februar

Na kulturni praznik se srečajo ob 12. uri na vrhu Volinjaka vsi, ki jim je do poezije v tišini zavetja zimskega kraškega sveta. Prireditev organizira KD Leše.


In Google Maps öffnen


Kraj: Globasnica

Vodi, ki izvira v skalovju Rozalske jame in se tam tudi nabira, že od nekdaj pripisujejo zdravilni učinek. Prebivalci okoliških vasi so v preteklosti to vodo uporabljali za zdravljenje očesnih bolezni. Vendar voda naj ne bi blagodejno vplivala zgolj na oči, temveč pomagala tudi pri ostalih vrstah bolezni. S pomočjo vere in seveda tudi vraževerja pa se lahko manjhni čudeži tudi dejansko pripetijo.


In Google Maps öffnen


Kraj: Globasnica

Praznik Farant je v kmečkem življenju pomenil druženje po napornem tedenskem delu. Dekle so stregle malice in stare kmečke jedi, zraven katerih sta bila seveda postrežena tudi mošt in jabolčni sok. Nato se je plesalo in pelo in tako pozabilo na težko in naporno delo. Praznik Farant odraža tudi mentaliteto južnih Korošcev – njihovo veselje do življenja. Praznuje se vsako leto 15. avgusta. Na ta praznik skupaj delujejo tudi kmetje, gostilničarji in domača podjetja, vse z namenom, da gostom čimbolj približajo raznoliko kulturo Podjunske doline.


In Google Maps öffnen


Kraj: Labot

V spomin na sveto trojico je vsako leto pri cerkvi sv. Trojice, nad skalno pečino Dreifaltigkeitsfelsen, organizirana Lepa nedelja.


In Google Maps öffnen
    
    

© 2012-2021 geopark-karawanken.at - Find us on