Partnerji Geoparka Karawanken-Karavanke

Partnerske občine

Železna Kapla je najjužneje ležeča občina v Avstriji. Občina vas bo očarala s posebno ponudbo planinskih poti v neokrnjeni naravi in nepozabnem gorskem svetu. Tukaj boste našli tudi skrivnostni svet Obirskih kapniških jam.Tržna občina naseljuje ca. 2409 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 199,12 kvadratnih kilometrih.

Občina Sele se nahaja v visokogorski dolini v Karavankah na nadmorski višini 950 metrov. Glavni kraj so Sele pri Cerkvi, kjer lahko najdete tudi občinski urad, ljudsko šolo ter staro in novo župnijsko cerkev. Številne pohodniške poti omogočajo obiskovalcem, da v celoti prehodijo kraj. Gorski masiv Košute pa nudi planincem številne zahtevne ture. Kraj spada od leta 2013 med planinske vasi v Avstriji. Od leta 2013 spada Sele med planinske vasi v Avstriji. Občina naseljuje ca. 615 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 75,31 kvadratnih kilometrih.

Bodisi v muzeju Wernerja Berga, pri vodnjaku umetnice Kiki Kogelnik, na Pliberškem sejmu, v tipičnih meščanskih gostiščih, doživljajskem letnem kopališču bodisi na umetniško-kolesarski poti – v Pliberku (Bleiburg) se nas na vsakem koraku dotakne ljubezen do umetnosti, do kulture in športa. Z bogatimi muzeji, zbirkami, kulturnimi spomeniki in s številnimi koncerti in kulturnimi dogodki si je Pliberk pridobil naziv mesta kulture.
Mestna občina naseljuje ca. 4043 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 69,72 kvadratnih kilometrih.

Tržna občina leži ob vznožju gore Pece in nudi: enkratna naravna doživetja, razburljive dejavnosti v športnem parku Šmihel, “Plezanje v Karavankah” – raj za pohodnike in plezalce, doživljanje preteklosti – “Zgodovinske sledi Na Peci”, kulturo ter šege in običaje, Breško jezero (Pirkdorfersee), smučarsko in pohodniško območje Pece, center za tek na smučeh Breško jezero.
Tržna občina naseljuje ca. 2.116 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 54,07 kvadratnih kilometrih.

Vino iz Žitare vasi, ki ga je pokušal že cesar Kaiser Karl II., sedaj doživlja preporod. Žitara vas je znana kot raj za muharjenje na reki Beli. Zelo priljubljeno je tudi Ženeško jezero (Sonnegger See), zlasti pri družinah in otrocih, saj nudi velik in urejen travnik za sončenje, igrišče za odbojko na mivki in otroško igrišče ter dolg vodni tobogan. Tukaj se odvija tudi glasbena prireditev ““Acoustic Lakeside Festival”. Občina naseljuje ca. 2.021 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 44,97 kvadratnih kilometrih.

Občina Galicija je idilično območje, odmaknjeno od vrveža današnjega časa, ki se nahaja ob vznožju Ojstrca ter na stičišču Rožne in Podjunske doline. V še neokrnjenem okolju podeželske občine, ki meri 46,8 kvadratnih kilometrov, živi danes približno 1.780 prebivalcev.
Izhodišče zahtevne pohodniške poti na Ojstrc (Hochobir) se nahaja pri Podkanjskem slapu (Wildensteiner Wasserfall), najvišjem prosto padajočem slapu v Evropi (54 metrov).

Ob sotočju Labotnice in Drave se nahaja najjužnejši kraj Labotske doline. Na stičišču Labotske kolesarske poti (R 10) in Dravske kolesarske poti (R 1) je občina Labot odlično izhodišče za kolesarske ture. Naravno kopališko jezero, plezališče, splavarjenje, ribarjenje in pohodništvo v mikavni pokrajini izpolnijo vse vaše želje. Labot je z nadmorsko višino 348 m najnižja točka avstrijske Koroške. Občina naseljuje ca. 3.012 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 93,78 kvadratnih kilometrih.

Globasnica obiskovalce privablja z bogato ponudbo. Poleg kulturne raznolikosti se Globasnica nahaja na zgodovinsko pomembnih tleh sredi Podjunske doline na avstrijskem Koroškem. Kdor se odpravi po sledeh preteklosti, najde v Globasnici enkraten muzej zgodovinskih dragocenosti. Tukaj je bila pred 2000 leti rimska cestna postaja Juenna, po kateri je Podjunska dolina dobila današnje ime. Številne najdbe arheoloških izkopavanin pričajo o prisotnosti Keltov, Rimljanov in Slovanov. Najbolj znana pa je seveda gora Sv. Eme. Občina naseljuje ca. 1.603 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 38,43 kvadratnih kilometrih.

Očarali vas bodo izjemna gostoljubnost, posebna doživetja na vodi, obilo kulturnih zanimivosti, ter kulinarične dobrote iz ajde. Užitki na Suhi – tam, kjer je ajda doma. Namig: informacijski center ajde z muzejskim mlinom. Ljubitelji kulture vsekakor obiščite Liaunigov muzej. Viseči most na Dravski kolesarski poti za drzne. Kmečki muzej v Patekovem mlinu z oazo za knajpanje. Vodna doživljajska pot, primerna za vso družino. Občina naseljuje ca. 1.035 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 36,33 kvadratnih kilometrih.

Črna na Koroškem je slikovita občina. Njen sedež, kraj Črna, velja za najlepši turistični kraj v Mežiški dolini, znan po tradicionalnih koroških turističnih tednih in gradnji snežnih gradov kralja Matjaža. Njeni naravni biseri so čudovite alpske doline Topla, Koprivna in Bistra. Na Ludranskem Vrhu seže zgodovinski spomin Najevske lipe, najstarejše slovenske lipe, še preko turških vpadov v naše kraje. Na minule čase pa nas spominjata tudi domiselno urejeni rudarska in etnološka zbirka v središču kraja. V kraju samem se nahaja še smučišče, zibelka vrhunskih smučarjev, ki so najbolj zaslužni za to, da velja Črna za “vas olimpijcev”. Občina naseljuje ca. 3.400 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 156 kvadratnih kilometrih.

Mesto Mežica leži v srednjem delu Mežiške doline ob sotočju reke Meže in potoka Šumca in je imensko, zemljepisno, alpsko in rudarsko turistično središče Mežiške doline. Mežica je pomembno izhodišče za ljubitelje planinarjenja in gorskega kolesarjenja. Okoliški hribi, travniki in obširni zeleni gozdovi so prepredeni s številnimi gozdnimi cestami, ki kolesarjem in pohodnikom omogočajo, da izbirajo med različno zahtevnimi potmi. V Mežici si je vredno ogledati mestno jedro s privlačno podobo, geološko naravoslovno učno pot ter turistični rudnik »Podzemlje Pece”. Občina naseljuje ca. 3600 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 26 kvadratnih kilometrih.

Prevalje leži v središču Mežiške doline, obkroženo z Uršljo goro in Peco. Zgodovino kraja zaznamujejo rimski časi, bogata kulturna dediščina, predvsem pa zgodovina železarstva, po kateri se mesto imenuje. Tu je delovala Mohorjeva družba, v osnovni šoli se je rodila ideja o bralni znački, slovenski kulturni posebnosti. V Prevaljah se nahaja spominski park s spomeniki v spomin na pomembne dogodke in osebnosti iz zgodovine mesta. V občini potekajo odmevna turistična jesenska srečanja. Na Lešah je nekoč deloval premogovnik rjavega premoga, danes pa so Leše pravljična vas. Holmec s Poljano je zaznamovan z dogodki novejše zgodovine, Šentanel pa ostaja turistični biser in kolesarski center Koroške. Občina naseljuje ca. 6.750 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 58 kvadratnih kilometrih.

Ravne so največje mesto na Koroškem, mesto železarjev, jeklenih skulptur forme vive in knjižnega bogastva. O kulturni rasti pričajo bogati fondi Koroške osrednje knjižnice, o zgodovini železarstva pa zanimive muzejske zbirke. Na Preškem Vrhu nad Kotljami Prežihova bajta utemeljuje spomin na pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Pod košato Uršljo goro vabi poleti Ivarčko jezero, pozimi pa zasneženo pobočje smučišča Poseka. V mestu je sodobno urejen športni center z dvoranami, olimpijskim in zimskim bazenom, atletskim stadionom, smučiščem, savno in fitnesom ter številnimi igrišči. Občina naseljuje ca. 11.300 prebivalcev na površini 63 kvadratnih kilometrov.

Občina je geografsko stičišče Mežiške, Mislinjske in Dravske doline. Dravograd je prerasel iz starega trškega jedra pod nekdanjim starim gradom v moderno naselje, ki ga deli reka Drava. Kraj z nekdanjo mitnico je kasneje postal pristan za dravsko brodarstvo, pozneje pa večje železniško križišče. Kot kulturna dediščina izstopajo znamenita cerkev sv. Vida, kostnica v Libeličah, muzejska zbirka o nacističnem nasilju in dvorec Bukovje. Naravoslovno najzanimivejši del pokrajine pa predstavlja območje Košenjak-Velka in Dravograjsko jezero. Občina naseljuje ca. 8.900 prebivalcev, njena površina pa se razteza na 105 kvadratnih kilometrih.Ostale partnerske organizacije
    
    

© 2012-2021 geopark-karawanken.at - Find us on