Prireditve

Unzählige Veranstaltungen finden im Geopark statt. Hier finden Sie die wichtigsten davon!


Kraj: Bad Eisenkappel

Vsako leto se v mesecu juniju na Obirskem slavi tradicionalni cerkveni dan. Cerkev sv. Jožefa je po ustnem izročilu najstarejša v širšem okolišu in je včasih veljala za znamenito romarsko cerkev. Izvir „mrzla voda“ (Kaltwasser) na dvorišču župnišča tudi med daljšim obdobjem suše ne usahne. Pripisujejo mu čudežno zdravilno moč. Prvič je bila ta cerkev v listinah omenjena v 2. stoletju. Leta 1357 je sv. Jožef Krstnik postal njen zaščitnik. Vsi trije baročni oltarji so iz lesa in na glavnem oltarju stoji kip Marije z Jezusom.


In Google Maps öffnen


Kraj: Bad Eisenkappel

Vsako leto se v mesecu juliju pri gorski cerkvici Korte slavi cerkveni dan. Sledi ples pod veliko lipo. Gorsko cerkvico Sv. Križ je dal ob izteku Korške soteske šele leta 1860 zgraditi lastnik okoliškega zemljišča Pristovnik in sicer za 4000 guldnov. Od tistega časa je v Kortah okoli cerkve pokopališče in poleg njega župnišče.


In Google Maps öffnen


Kraj: Bad Eisenkappel

Podružnična cerkev sv. Margarete v Remšniku (Remschenig) naj bi bila zgrajena okrog leta 1600. Vsi trije leseni deli oltarja so iz 17. stoletja. Glavni oltar je posvečen sv. Margareti, en stranski oltar sv. Gregorju in drugi stranski oltar sv. Gertrudi. Vsako leto se v mesecu avgustu pri tej cerkvi slavi „cerkveni dan“.


In Google Maps öffnen


Kraj: Železna Kapla

Podružnična cerkev sv. Leonarda je ena od najvišje ležečih cerkva avstrijske Koroške in stoji zunaj predela doline Remscheniggraben. Cerkev obdaja železna veriga. Ta veriga je bila skovana iz uzd turških konjev. Sv. Leonard je zaščitnik ujetnikov in beguncev ter pomočnik pri boleznih živali. Še zlasti je treba poudariti kasetirani strop iz leta 1760. Poslikave so neprimerljivo lepe. Ta strop je lesena različica vseh le še deloma ohranjenih postnih prtičkov ljudske umetnosti.


In Google Maps öffnen


Kraj: Železna Kapla

Cerkvena ladja in stolp sta romanska. V 16. stoletju je bila na južni strani zgrajena današnja stranska ladja. Ta se je uporabljala tudi kot grobnica za johanitske komendatorje. En zaključni kamen prikazuje goloba, drugi pa srnjaka. Vsi deli oltarja so iz baroka in izdelani iz lesa. Glavni oltar izvira iz sredine 18. stoletja. Njegov tloris je sestavljen iz dveh koncentričnih krogov. Vredne ogleda so zlasti freske, ki so jih odkrili leta 1957, med njimi Madona, ki sedi na krajcu z Jezusom v naročju. Ta slika je uokvirjena s tipičnim okvirjem z vijugastimi in zvitimi oblikami, ki so bile značilne za čas poznega 16. stoletja.


In Google Maps öffnen


Kraj: Železna Kapla

Združenje Coppla Kasa (združenje kmetov iz avstrijske Koroške in iz Slovenije) ponuja izdelke iz lastne proizvodnje. Tukaj si lahko privoščite med, čaj, likerje, žganje, klobase, slanino, testenine, volno ter predelane izdelke! Festival v Železni Kapli (Bad Eisenkappel) se odvija enkrat letno (september).


In Google Maps öffnen


Kraj: Železna Kapla

Priča boste pokušini največjega pladnja s slanino na svetu (iz cele živali), ki se proslavi z velikim festivalom. Dopoldanska srečanja ob hrani in kramljanju ....


In Google Maps öffnen


Kraj: Črna na Koroškem

Zimska prireditev Gradovi kralja Matjaža poteka v mesecu januarju, in sicer vsako leto od leta 1993 na ravnici Mitnek pod Peco.Prireditev si je do danes ogledalo več deset tisoč obiskovalcev. Skupine graditeljev pridejo iz vse Slovenije, sosednje Avstrije in ostalih evropskih držav.Osrednji dogodek je tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov.Tridnevno dogajanje spremlja pester kulturni in športni program, ki je v celoti povezan z legendo o kralju Matjažu.Ob gradnji gradov si ob vznožju Pece naredimo sproščen in razigran zimski dan.


In Google Maps öffnen


Kraj: Črna na Koroškem

Občina Črna že vse od osamosvojitve Slovenije organizira srečanje državnikov pod Najevsko lipo-najstarejšo lipo v Sloveniji. Vsako leto se pod mogočno krošnjo Najevske lipe srečajo državniki in državljani Republike Slovenije. Gre za družabno srečanje, kjer se predstavijo tradicionalne obrti, spretnosti, dejavnost osnovnošolcev, društev v kraju in različni kulturni dosežki domačinov. Srečanje je zastavljeno z bogatim kulturnim programom in domačo kulinarično ponudbo, ki je za vse obiskovalce brezplačna.Srečanje poteka konec junija ali začetek julija.


In Google Maps öffnen


Kraj: Črna na Koroškem

V Črni na Koroškem pod vodstvom Turističnega društva Črna in ob sodelovanju občine in drugih društev ter posameznikov v občini v drugi polovici meseca avgusta vsako leto organizirajo Koroški turistični teden. Gre za tradicionalno prireditev, ki je med najstarejšimi v Sloveniji in poteka že od leta 1955. Vsako leto priredijo 60-70 kulturnih, etnografskih,športnih in zabavnih prireditev,razstav,predavanj ter odrskih nastopov. Osrednji dogodek je celodnevni kramarski sejem, ki pritegne velike množice ljudi.Za zabavo vedno poskrbijo domači gostinci.


In Google Maps öffnen


Kraj: Črna na Koroškem

Planinsko društvo Ravne na Koroškem že od leta 1993 konec decembra organizira nočni pohod Čez goro k očetu v spomin na pot preko koroških gora, ki jo je leta 1932 opravila Prežihova žena s hčerkama, da bi se v Železni Kapli srečale z možem in očetom, pisateljem Lovrom Kuharjem.Pohodniki se z avtobusi ali osebnimi vozili pripeljejo do kmetije Lipold v Koprivni. Od tam se peš,ob svetlobi baterijskih svetilk, odpravijo do Sončne Koprivne v Avstriji, kjer se opolnoči pri kmetiji Raztočnik pohod tudi konča, pohodnike pa tam že čakajo avtobusi ali osebni prevoz.


In Google Maps öffnen


Kraj: Solčava

Spust izpod Raduhe je posebna tekma s posebnimi pravili, ki jo že 54 let organizirata GRS Koroške in Alpinistični klub Črna na Koroškem. Gre za zimski spust v parih, za kombinacijo hoje, spusta po vrveh in smučanja po zahtevnem terenu, ki se začne pri koči na Grohotu, vodi do vznožja gore Raduhe, na skalni skok in nazaj do koče. Prireditev je dobro poznana med gorskimi reševalci, turnimi smučarji in alpinisti iz vse Slovenije, vsako leto se je udeleži okrog 50 pogumnežev, med katerimi so tudi predstavnice nežnejšega spola.


In Google Maps öffnen


Kraj: Zitara Vas

Termin: 31.12.
Zbirno mesto: občinski in krajevni center Žitara vas;
Organizator: Društvo ljubiteljev narave Sittersdorf/Žitara vas


In Google Maps öffnen


Kraj: Zitara Vas

Termin: Mitte Juli;
Ženeško jezero/ Sonnegger See; http://www.acousticlakeside.com/


In Google Maps öffnen


Kraj: Zitara Vas

Termin: september

Sveta maša z blagoslovom vina in odprtjem Praznika vina v Žitari vasi, z bogatim kulturnim in kulinaričnim programom.


In Google Maps öffnen


Kraj: Kotlje

Tradicionalni Koroški pustni karneval v Kotljah poteka že od leta 1978 in se ga vsako leto udeleži veliko število obiskovalcev iz celotne Mežiške doline. Prireditev je znana po skupinskih maskah na vozovih, ki potujejo po glavni cesti z Rimskega vrelca do vaškega centra.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Sejem poteka v organizaciji Turističnega društva Ravne na Koroškem na parkirišču Športnega centra Ravne. Vsako leto sejem množično obiščejo kramarji iz cele Slovenije, kar privabi tudi ljudi iz okoliških krajev.
Prireditev potekadva tedna pred Veliko nočjo.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Kresovanje organizira Turistično društvo Ravne. Prireditev pritegne množice s Koroške, saj dogodek vsako leto popestrijo z zabaviščnim parkom in glasbeno skupino. Dogajanje se odvija na obrobju naselja Javornik (glavna cesta Ravne-Kotlje) na velikem parkirišču pri vhodu v naselje.
Prireditev je postala tradicionalna, na predvečer 1. maja.


In Google Maps öffnen


Kraj: Pliberk

Po Egidijevem dnevu se ravna čas odvijanja Pliberškega sejma na travniku, ki se neprekinjeno poteka vse od leta 1393. Velja za največji ljudski festival spodnje avstrijske Koroške, ki ga letno obišče do 100.000 obiskovalcev. Mestna občina izvaja tržno pravico kot v stoletjih priposestvovano služnost.
Informacije: www.bleiburger-wiesenmarkt.at


In Google Maps öffnen


Kraj: Podgora nad Kotljami

Prvomajska srečanja na Ivarčkem jezeru organizira Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI). Prireditev pritegne množice s Koroške, saj dogodek vsako leto popestrijo z glasbenimi skupinami. Dogajanje se odvija v bližini Kotelj, na Ivarčkem jezeru


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Ravenske dneve organizirajo Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti, Turistično društvo Ravne in Občina Ravne na Koroškem na parkirišču pred mestnim kopališčem. Vsa ostala dogajanja se odvijajo v okolici Raven s sodelovanjem zainteresiranih društev in gostincev, ki sami oblikujejo krajše programe pred svojimi objekti. Prireditev poteka konec meseca avgusta od 2002. leta dalje.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Prireditve se odvijajo v drugi polovici decembra v mestnem jedru Občine Ravne na Koroškem.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Tradicionalni zaključek starega leta je v organizaciji Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti. Prireditev je popestrena tudi z bogatim ognjemetom.
31. december


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Tradicionalni Silvestrski tek organizira Turistično društvo Ravne in je vsako leto množično obiskan. Prireditev se odvija okoli naselja Javornik.


In Google Maps öffnen


Kraj: Kotlje

Posvečeni so spominu na pisatelja Lovra Kuharja-Prežihovega Voranca ter njegovih bratov Ivana, Alojza in Avgusta, ki so pustili pomemben pečat tako v lokalnem kot tudi v vseslovenskem in širšem prostoru. Odvijajo se vsako leto v drugi polovici meseca oktobra tako, da se vsak dan v tednu v Kotljah ali okolici zvrsti vsaj en dogodek ali prireditev.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Kulturno društvo Svitanje z Raven na Koroškem v počastitev Dneva državnosti pripravlja že tradicionalno prireditev, ljudsko petje pod lipo, ki se odvija na vrtu gostilne Lečnik.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Tradicionalno srečanje pevskih zborov Od Pliberka do Traberka je najstarejša oblika sodelovanja in druženja pevcev z obeh strani meje. Začelo se je oktobra leta 1966 na pobudo dirigenta in glasbenika gospoda Toneta Ivartnika, ki je srečanje tudi poimenoval. Ime izhaja iz pesmi Od Pliberka do Traberka, za katero obstajata dve znani priredbi, ki sta delo Luke Kramolca in Janeza Petjaka.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

V okviru prireditve \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Teden športa na Ravnah\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", ki se odvija konec meseca maja in katerega glavni organizator je Zveza športnih društev Ravne, se že tradicionalno odvija tudi gorski tek na Naravske ledine.

Start je pri spomeniku Prežihovemu Vorancu na Preškem vrhu, cilj pa pri koči Planinskega društva Ravne na Koroškem (1072 m. n. v.). Dolžina proge je približno devet kilometrov, višinska razlika pa 600 metrov.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Planinsko društvo Ravne na Koroškem vsako letu v drugi polovici meseca decembra organizira nočni pohod »Čez goro k očetu«. Pohodniki se zberejo na Ravnah na Koroškem, od koder se z avtobusi odpeljejo do Koprivne v občini Črna na Koroškem. Od tam pot nadaljujejo peš, najprej do kmetije Kumer in nato prečkajo mejo na prehodu Luže. Pot jih vodi naprej do kmetije Čemer, kjer pohodnike s kulturnim programom in pogostitvijo pričakajo zamejci z avstrijske Koroške. Pot se zaključi pri Raztočniku, kakšnih osem kilometrov pred Železno Kaplo. Tam pohodnike ponovno poberejo avtobusi, s katerimi se vrnejo na Ravne na Koroškem. Za varnost pohodnikov poleg pohodnikov samih skrbijo gorski reševalci in vodniki iz planinskih društev, ki skupine planincev pripeljejo na pohod.


In Google Maps öffnen


Kraj: Ravne na Koroškem

Vsakoletno kresovanje na Javorniku na predvečer 1. maja. Prireditev popestrijo z zabaviščnim parkom za otroke, gostinsko ponudbo, ansamblom in ognjemetom.


In Google Maps öffnen


Kraj: Bistrica pri Pliberku

Tradicionalna Lepa nedelja na Peci na planoti „Hochplateau von Siebenhütten“ na 1700 m.n.v. Ta dogodek poteka vsako leto zadnjo nedeljo v juliju. Priljubljenost gorskih prireditev, vedno bolj obsežen trend oblačenja v narodno nošo, prečudovita lega cerkve zgrajene v edinstveni gorski pokrajini ter lahka dostopnost z gondolo – vse to je pripomoglo k temu, da je Lepa nedelja na Peci, z več kot 4000 obiskovalci iz Avstrije in tujine, eden največjih dogodkov v regiji.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

To je družinam prijazen pohod. Družine se
zberejo pri leških cerkvah, kjer se začne pohod po skrivnostnih poteh v svet žal žen. Na poti so skrivni namigi, ki so jih pustile žal žene, otroci jih iščejo, preberejo in jim sledijo. Pred vzponom v poraščeni in skalnati svet njihovega domovanja je postanek, kjer se udeleženci okrepčajo z vilinskim napitkom, ki so jim ga pripravile žal žene. Pot v tihem pričakovanju je nagrajena, saj ob skupni pesmi otroci privabijo žal žene, ki jim povedo, kje in kako živijo, in jim ob slovesu podelijo posebne vilinske mošnjičke.
Kontakt: info@lese.si; + 386 (0)51 84 34 44,
+386 (0)31 34 78 67 – Hedvika,
+386 (0)41 77 81 91 – Klavdija.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

junij, petek - pred kresno nočjo

Družine se zberejo pri leških cerkvah, kjer se začne pohod po skrivnostnih poteh. Na poti so skrivni namigi, ki so jih pustile žal žene, otroci jih iščejo, preberejo in jim sledijo. Pred vzponom v poraščeni in skalnati svet njihovega domovanja je postanek, kjer se udeleženci okrepčajo z vilinskim napitkom, ki so jim ga pripravile žal žene. Pot v tihem pričakovanju je nagrajena, saj ob skupni pesmi otroci privabijo žal žene, ki jim povedo, kje in kako živijo, in jim ob slovesu podelijo posebne vilinske mošnjičke.

www.lese.si
info@lese.si; + 386 (0)51 84 34 44,
+386 (0)41 77 81 91 – Klavdija.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

datum 8. februar ob 12. uri

Tradicionalni nogometni turnir, na katerem se zberejo rekreativni nogometaši (politiki, ministri, župniki, policisti, novinarji, direktorji …), z nogometnim turnirjem počastijo slovenski dan kulture. Prireditev ima dobrodelno noto.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Uršlja gora

datum januar

To so tradicionalna vsakoletna kulturna srečanja v januarju v organizaciji PD Prevalje.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje

datum februar / marec

Otroška pustna maškarada na Prevaljah je ena redkih tradicionalnih otroških pustnih maškarad v koroškem okolju, ki jo prirejajo vse od leta 1951. Udeležujejo se je otroci osnovne šole in vrtca tudi iz drugih krajev.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

datum februar / marec

Tradicionalno srečanje pevskih zborov Od Pliberka do Traberka je najstarejša oblika sodelovanja in druženja pevcev z obeh strani meje Koroške. Začelo se je oktobra leta 1966 na pobudo dirigenta in glasbenika Toneta Ivartnika, ki je srečanje tudi poimenoval po pesmi Od Pliberka do Traberka, za katero obstajata dve znani priredbi, ki sta delo Luke Kramolca in Janeza Petjaka.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje

datum drugi teden v septembru

Preplet zabavno-kulturnih in športnih vsebin v septembru. V okviru Jesenskih srečanj potekajo na Prevaljah v drugem tednu septembra že od leta 1987 številne zabavne in športne prireditve. Prireditev je poimenoval Janez Mrdavšič, slavist, pisatelj in dolgoletni ravnatelj Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

datum drugi teden v septembru

Poteka v času Jesenskih srečanj od leta 1995 v dneh okrog 17. septembra, to je dan pričetka branja za bralno značko v novem šolskem letu. S kulturnimi delavnicami in dogodki ohranja spomin na pisatelja Leopolda Suhodolčana in ohranja tradicijo Bralne značke, ki je vzklila na Prevaljah. Organizira ga osnovna šola.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje

datum v času Jesenskih srečanj

Sredin sejem v času Jesenskih srečanj poteka v organizaciji Občine Prevalje vsako leto množično obiščejo »kramarji« iz cele Slovenije, kar privabi tudi izjemno veliko število obiskovalcev. To je ena najmnožičnejših prireditev Jesenskih srečanj.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje

datum oktober

Vsakoletna srečanja ljudske zborovske ustvarjalnosti v oktobru v organizaciji KD Mohorjan.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje

datum november

Kulturno-umetniške prireditve v novembru v počastitev rojaka dr. Franca Sušnika ob njegovem rojstnem dnevu v organizaciji KD Mohorjan z vrhunskimi umetniki..


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Gostilna Brančurnik Prevalje

datum november

Javni sklad Republike Slovenija za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ravne na Koroškem, organizira vsakoletno srečanje malih vokalnih skupin iz širše Koroške v sodelovanju z vokalnim kvintetom Ajda in gostilno Brančurnik pod naslovom »D\\\\\\\'čva nabira brančur«.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Mestno jedro Prevalj

datum december

Kulturne in zabavne prireditve v decembru v mestnem jedru Prevalj v sodelovanju s šolo, vrtcem in kulturnimi društvi v občini.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Prevalje
datum 31. december

Slovo od starega leta tradicionalno poteka

na Športnem stadionu Ugasle peči v organizaciji Občine Prevalje in športnih društev. Prireditev je popestrena z bogatim glasbenim programom in ognjemetom.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija: območje občine

datum: konec avgusta

Tradicionalni mednarodni Slikarsko-kiparski tabor Art Karinta, na katerem se vsako leto zberejo ljubiteljski umetniki z mednarodno zasedbo in ustvarjajo umetniška dela na aktualno temo tistega leta. Tabor organizira KD Art Karinta Prevalje. Svoja likovna dela namenijo bogatenju okolja in v dobrodelne namene.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Poljana

datum sobota pred 15. majem

Vsakoletna množično obiskana tradicionalna prireditev v počastitev zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh v soboto pred 15. majem. Prireditev se odvija ob spomeniku Svobodi in miru v Spominskem parku Svobodi in miru na Poljani, kjer se je odvijala zadnja bitka druge svetovne vojne.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Poljana

datum junij, na predvečer dneva državnosti

Poteka v organizaciji Turističnega društva Poljana v juniju ob kresu pri kozolcu toplarju in cerkvi Janeza Krstnika na Poljani.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Poljana

datum v drugi polovici meseca septembra

Pod kozolcem toplarjem na Poljani iz leta v leto pridobiva več radovednežev in tudi kupcev. Nekateri pridejo na ogled, drugi po nakup vsi pa na prijetno druženje in na klepet pod kozolcem. Sejem organizira TD Poljana.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Holmec

datum maj

Tradicionalne prireditve ob krajevnem prazniku KS Holmec s sodelovanjem z društvi v kraju.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Holmec

datum sobota pred 15. majem

Pohod v počastitev zadnjih bojev 2. svet. vojne na evropskih tleh na Poljani v organizaciji KS Holmec.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje 

lokacija Leše

datum 8. februar

Na kulturni praznik se srečajo ob 12. uri na vrhu Volinjaka vsi, ki jim je do poezije v tišini zavetja zimskega kraškega sveta. Prireditev organizira KD Leše.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Šentanel

datum 7. februar

Na predvečer kulturnega praznika organizira
KD Šentanel tradicionalni pohod.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Šentanel

datum oktober

Ob rojstnem dnevu Luke Kramolca, šentanelskega rojaka, glasbenega narodopisca, zbiratelja, prirejevalca ljudskih pesmi, skladatelja in profesorja glasbe prireja večer
domače kulturno društvo v Kramolčev spomin.


In Google Maps öffnen


Kraj: Prevalje

lokacija Poljana

datum v času Jesenskih srečanj

V okviru tradicionalnih prevaljskih Jesenskih srečanj Konjeniško društvo Poljana – Prevalje pripravi predstavitev in prikaz stare šege – štehvanje. Štehvanje (nemško Kufenstechen)
je stara šega oziroma stara ljudska fantovska igra, pri kateri jezdeci v diru razbijajo na kol nasajeni sodček.


In Google Maps öffnen
    
    

© 2012-2021 geopark-karawanken.at - Find us on