Geološka pohodna pot Ojstrc (Hochobir)– Kapelška koča (Eisenkappler Hütte)

Podatki o poti

Skupna dolžina: 5,8 km

Skupna višinska razlika: 1.160 m

Čas hoje: približno 3,5 ur

Težavnost: enostavno do srednje težko

 

Možnosti za okrepčitev

Kapelška koča (Eisenkappler Hütte) – odprta 1. maja do sredine oktobra
(možnost prenočitve)

Izhodiščna točka

Kapelška koča (Eisenkappler Hütte) na 1550 m n.m.v

Dostopnost

Peljemo se iz Železne Kaple v smeri Obirsko in nato zavijemo na gorsko cesto proti odcepu za kapelsko koco, kjer se placa cestnina. (6 EUR v kovancih)

Opombe

Geološka pohodna pot poteka pretežno na srednjetriasnih Wettersteinskih apnencih, temeljnih kamninah Severnih Karavank. Na pohodu do vrha najdemo številne ostanke nekdanjih rudarskih dejavnosti in ob natančnem opazovanju tudi geološke poslastice, kot na primer okamenele školjke ter bodice morskih ježkov, itd.

Opis poti

Od cestninske postaje pa do Kapelške koče se lahko podamo tudi peš, kar nam vzame v povprečju 3 ure časa. Skoraj v celoti je to območje zgrajeno predvsem iz plasti Wettersteinskega apnenca iz obdobja ladinija, ki je po podobnosti zelo blizu grebenom karbonatnih plošč (plitva voda). Pojavlja se med cestninsko postajo in vrhom Ojstrca in je deloma zelo bogat s fosili.
Med fosili najdemo Gastropode (polže), koralne ostanke in posamično tudi amonite, ki so na ogled tudi v Geopark infocentru. Najdeni Gastropodi dosežejo velikost tudi do 15 cm.

Naslednje na tem območju lahko najdemo oolitne in onkolitne apnence (delno videne) in karditske plasti iz obdobja karnija. V karditskih plasteh najdemo poleg brachiopodov tudi ehinodermske ostanke (npr. bodice morskih ježkov).
Nanose karditskih plasti najdemo v zelo plitvih obalnih območjih in deloma gradijo tako imenovana “Hardground” (hitra izsušitev). V predelih pod Kapelško kočo najdemo posamične ostanke brachiopodov (podobni školjkam ki pripadajo rodu ramenonožcev) ter prav tako ehinodermske ostanke in Bivalvie (znanstveno ime za školjke).

Na Geološki pohodni točki 1 – Kapelška koča, so nam na voljo parkirišča, od koder se povzpnemo na vrh Ojstrca (Hochobir). Koča ponuja vabljive gostinske prostore in izvrstno kuhinjo s specialitetami iz avstrijske Koroške, prav tako možnost prenočitve in počivališče s čudovitim panoramskim razgledom na Kamniško Savinjske Alpe in Karavanke.

Vzpon na Ojstrc iz koče je zelo dobro označen, pohodna pot pa je v odličnem stanju. Pohodna pot je primerna tudi za manj izkušene pohodnike, saj ponuja zadosti možnosti za počitek, da si lahko naberemo novih moči.
Do Geološke pohodne točke 2 – mrzlega izvira, prispemo po približno 1 uri hoje in tako dosežemo zadnji izvir pred vrhom Ojstrca. Tukaj lahko še enkrat poizkusimo požirek poživljajoče izvirske vode iz Ojstrca in uživamo ob njenem izvrstem okusu.

Ob lagodnem tempu se podamo naprej v smeri proti vrhu (Geološka pohodna točka 3), ki ga lahko dosežemo po približno pol ure do 1 uro hoje. Ob prihodu na cilj, se nam ponudi čudovit razgled na mali Ojstrc (Kleinobir) in na Celovško kotlino.

Karta poti

Višinski profil
    
    

© 2012-2021 geopark-karawanken.at - Find us on