Plezalna doživetja v Geoparku Karavanke

Plezalne smeri pri Hotelu Berghof Brunner v Železni Kapli

V Železni Kapli se nahaja plezališče, ki velja za eno največjih na avstrijskem Koroškem. Plezališče je primerno tudi za otroke in družine, saj je vznožje stene popolnoma ravno. V sončnih zimskih in pomladanskih dneh, ko so Kamniško-Savinjske Alpe še na debelo prekrite s snegom, je to plezališče prva izbira za ljubitelje plezanja.

Osnovne informacije
•Stene: 5 sten, višine 15 do 35 m
•Usmerjenost stene: južna
•Nadmorska višina: približno 700 m
•Skupno število smeri: več kot 100
•Težavnostna stopnja: 4a do 8a

Plezalna pot na Turško glavo – Trobejeva skala – Železna Kapla

Prečudovita zahtevnejša plezalna pot preko Trobejeve skale v Železni Kapli se dviga nad levim bregom potoka Bela v bližini Turških okopov (Turške šance). Zahtevna pot je sodobno načrtovana, tako strmim delom sledijo prečenja po lažjem terenu. Glavna stena se nahaja približno na sredini plezalne poti.

Izhodišče
Parkirišče tik pred krajevno tablo – desno preko potoka Bela (ob nekdanji mizarski delavnici). Dostop: Sledite reki navzdol za približno 5 minut

Čas in višinska razlika
Čas vzpona in sestopa je približno 2,5 do 3 ure, 300 višinskih metrov, dolžina jeklene vrvi je 800 metrov

Kamnina in usmerjenost stene
Apnenec, usmerjenost stene proti vzhodu

Potek poti
Začetni del poti vodi prečno čez kamnite plošče neposredno nad potokom Bela, do strme stene nad potokom © in se zaključi z lahkim vzponom do gozdnatega območja. Sledi prečenje v levo (pohodna pot) do manjše stene ©. Od tam se pot nadaljuje po gozdu (pohodna pot), vse do izpostavljenega kamnitega stebra težavnostne stopnje C/D, na vrhu katerega plezalca pričaka lep razgled in počivališče. Pot se nadaljuje po gozdni poti do glavne stene. Glavna stena se začne s križiščem B/C, preide v previs E (ključni del) in se zaključi z zelo izpostavljeno steno C, öez lahek teren. Nad glavno steno se teren uravna, pot pa sledi jeklenici (pohodna pot) do vodoravne zaključne stene C do izhoda, ki se konča z lepim razgledom. Sledi še zaključno prečenje do jame (B/C) vzdolž jeklenice, ki preide v položno pot. Ta vodi na vrh Turške glave, kjer lahko ponovno uživamo v prelepem razgledu.

Sestop
Pot se ob jeklenici spušča skozi gozd do zaključnega prečenja (Razgled na Železno Kaplo) in čez kratko zaključno steno (dihedral) B/C. Sledi ozka gozdna pot, ki vodi do markirane pohodne poti. Ta zavije levo vzdolž pohodne poti do Turških okopov in nazaj do izhodišča.

Težavnost in pogoji
Športna plezalna pot (športna ferata) z daljšimi odseki visoke stopnje težavnosti (C/D, glavna stena D/E, delno tudi zelo izpostavljena). Pot sestopa je lahko tudi lažje dostopna pot B/C (primerno za otroke).

Splošne informacije
Možnost prekinitve: Ne
Zavarovanost: Zelo dobro, po celotni poti zavarovano s sidri, 14 mm jeklenico in stopnicami.
Najbolj primeren čas za plezanje: Od marca do novembra.
Oprema: Plezalna oprema in čelada. Priporočamo vpenjanje vmesnega varovanja za počitek.

Košuta
Plezalna pot Košutnikov Turn – Zell/Sele

Okoli 15 kilometrov dolg gorski greben Karavank leži na meji med Slovenijo in avstrijsko Koroško. Pot ÖTK je bila leta 2006 na novo trasirana. Urejen je bil tudi nov viseči most.

Košutnikov turn – osnovne informacije
Težavnost: B/ C
Vzpon in sestop: 3,5 – 4 ure

Plezalna pot Cjajnik – Zell/Sele
Pri vzponu po športno urejeni planinski poti na Cjajnik (Macesnov turn) poskoči srce vsakega izkušenega alpinista. Zahtevna pot vodi čez Cjajnikove škrbine na Užnik in nato na slovensko stran, naprej do zavarovane plezalne poti ÖTK in nazaj do izhodišča.

Cjajnik – osnovne informacije
Težavnost: C/ D – zahtevna, primerna le za izkušene in odlično pripravljene alpiniste
Skupni čas hoje: 7h

Plezalna pot Sv. Trojice Lavmünd/Labot

Smer: Jugozahod

Najprimernejši letni časi:
• pomlad
• poletje
• jesen

Število poti: 16
Nadmorska višina: 403 m
Težavnostna stopnja: 4 do 6a

Oprema:
Kompletna plezalna oprema in čelada; kratka varnostna vrv za manj izkušene in otroke.

Primerna plezalna pot za začetnike
    
    

© 2012-2021 geopark-karawanken.at - Find us on